top of page

IELTS Sınavlarında Konuşmada Uzmanlaşın: Kendinizi Güvenle İfade Edin


IELTS sınavlarında İngilizce konuşmak için gerekli tüm ipuçlarını bu yazıda topladık.

Anadiliniz Gibi Konuşun: İngilizce Konuşurken Türkçe Aksanınızı Azaltmanın Yolları


Hiç bir film izleyip kendinizi karakterlerin aksanlarını taklit ederken buldunuz mu? Aksan dilsel aksesuarlar gibidir, iletişime yetenek katar. Ancak IELTS Sınavlarına hazırlanırken net, nötr bir aksana sahip olmak oyunun kurallarını değiştirebilir. Endişelenme, taklitçi bir maestroya dönüşmen gerekmiyor. İşte size net iletişim armağanı verecek, İngilizce konuşurken Türkçe aksanınızı azaltacak harika hileler.


IELTS Sınavları Hakkında Her Şey adlı YouTube videomu izlemek için tıklayınız.


1. Ses Safari'sini benimseyin


Şunu hayal edin: Bir dil safarisindesiniz, evcilleştirilmemiş ünlüler ve ünsüzler arazisini keşfediyorsunuz. 'th' veya 'r' gibi zor sesleri bulun ve bir dil ninjası gibi pratik yapın. Bu küçük zaferlerin aksan oyununuzu nasıl yükseltebileceğine şaşıracaksınız.


2. Konuşkan Bir Sohbet Arkadaşı Bulun


İngilizce konuşurken Türkçe aksanınızı azaltma, bir suç ortağıyla daha eğlenceli. Bir dil arkadaşı veya İngilizce konuşan bir arkadaş bulun. Günlük sesli notları değiştirin veya ilginç aksanlı zorluklara katılın. Siz farkına bile varmadan, 'akşam yemeğine kadar tekerlemeler' seanslarına kıkırdamaya başlayacaksınız.


3. Film Çılgınlığı - Altyazı Değiştirme


IELTS sınavlarına hazırlanırken İngilizce altyazılı filmler ve diziler izlemenizi tavsiye ederim.

Netflix'in eğitici olmadığını kim söylüyor? En sevdiğiniz filmi İngilizce altyazılı izleyin. Kelimelerin nasıl telaffuz edildiğine dikkat edin ve bunları diyalogla eşleştirin. IELTS hazırlığınız, film maratonlarıyla sorunsuz bir şekilde harmanlanacak.


4. Dili Ehlileştirmek


Dilinizin hareketli bir gezgin olduğunu biliyor muydunuz? Ağzınızın içindeki farklı arazileri keşfetmeye bayılır. İngiliz ezgisiyle dans etmek için dilinizi eğitmek oyunun kurallarını değiştirir. Tekerlemeleri tekrarlayın, sesleri abartın ve dilinizin dünyayı dolaşma becerilerine hayran kalın.


5. Gölge Oyunu


Bir vurgu taklitçisi ol. Anadili İngilizce olan birini seçin - bir podcast sunucusu, haber spikeri veya film yıldızı. Ondan bir pasaj çalın ve aksanını, ritmini ve tonlamasını taklit edin. Aynı Cem Yılmaz'ın gösterilerinde yaptığı gibi. Bir maskeli baloda dilinize İngilizce maskesi takmak gibi düşünün.


6. Cebinizdeki Aksan


Gerçekten. Telaffuz alıştırmalarında sana rehberlik edecek aksan uygulamalarını bul. Mesela English Central gibi. Duolingo gibi. Bu, cep boyutundaki dil koçları İngilizce konuşurken Türkçe aksanınızı en aza indirgemenize yardımcı olacaktır.


Daha fazla bilgi edinmek isterseniz 2023 Yılında Hangi Dil Öğrenme Uygulamasını Kullanmalıyım? adlı blog yazımı okuyabilirsin.


7. Bir Twist ile Karaoke


Karaokeyi hızlandırma zamanı, ama bir değişiklikle. İngilizce şarkılar seçin ve bu sözleri söyleyin. Şarkıcının tarzını ve aksanını taklit edin. Yüksek notalara bastığınızda, aksanı da yakalamış olacaksınız. Spotify'ın şarkı sözleri özelliğini kullanarak bunu yapabilirsiniz.


8. Ayna Ayna Söyle Bana


Aynanızı bir sohbet partnerine çevirin. Gününüz, hafta sonu planlarınız ve hatta kedinizin dramatik maskaralıkları hakkında İngilizce sohbet edin. Ayna yargılamaz ve yansımanız size akıcı bir şekilde 'I love you' derken özgüven kazanırsınız.


9. Flash Haber: İngilizce Aksan Güçlendirme


Haberleri yakalayın, IELTS tarzı. Bir haber klibi oynatın ve spikerin sözlerini tekrarlayın. Aksan taklidi sanatında ustalaşırken güncel olaylardan haberdar olacaksınız.


10. Ağzına Dikkat Et


Hayır, tavırlarla ilgili değil. Konuşurken ağzınızın nasıl hareket ettiğini dikkatli bir şekilde gözlemlemekle ilgilidir. Dudak, çene ve dil hareketlerine odaklanın. Kısa sürede dudak senkronizasyonu ustası olacaksınız.


Özet - Accent Odyssey'iniz


İngilizce konuşurken Türkçe aksanı azaltmanın karakterinizi kaybetmekle ilgili olmadığını unutmayın. Bu, IELTS Sınavlarınız sırasında iletişim becerilerinizi geliştirmek ve daha çok yerli gibi görünmekle ilgilidir. Aksanınız, dilsel aksesuarınızdır ve bu teknikler, daha akıcı bir konuşma yolculuğu için modaya uygun kılavuzlarınızdır. Aksan maceranıza atılmaya hazır mısınız? Haydi o zaman burada yazanları uygulamaya başlayalım!


Hikaye Anlatıcılığının Büyüsü: Sınav Görevlilerini Etkileyici Anlatımlarınızla Etkileyin


IELTS Sınavlarına girmek üzeresiniz ve işte size gizli bir silah: hikaye anlatımı! Evet, sadece masallar için olduğunu düşündüğün o anlatım becerileri? Onlar, IELTS başarısı için altın biletinizdir. Bu yüzden, sınav görevlilerini her kelimenize bağlayacak sihirli hikaye anlatma dünyasına dalarken kemerlerinizi bağlayın.


1. Bir Varmış Bir Yokmuş


Hiç bir hikayeye ortasından başlayıp dinleyicilerinizi şaşkına çevirdiğiniz oldu mu? Bunu IELTS'te yapmayın! Kompozisyonunuza veya konuşma görevinize net ve büyüleyici bir girişle başlayın. Sahneyi ayarlayın, karakterleri (varsa) tanıtın ve sınav görevlilerinin duymaya değer bir hikaye içinde olduklarını bilmelerini sağlayın.


2. Akılda Kalıcı Olay Örgüsü


Bir hikayeyi unutulmaz yapan nedir biliyor musunuz? Akılda kalıcı bir olay örgüsü. IELTS konuşma sınavlarınızda, sınav görevlilerini yeni bir bakış açısı veya beklenmedik bir içgörü ile şaşırtın. Varsayımlarını yeniden düşünmelerini sağlayın ve huşu içinde başlarını sallamalarına izleyin.


3. Karakter Bağları: Siz ve Kitleniz


Hikayenizin kahramanı olduğunuzu ve sınav görevlilerinin büyülenmiş izleyicileriniz olduğunu hayal edin. İngilizce konuşmanızı, deneyimleriniz, duygularınız ve içgörülerinizle bağlantı kuracak şekilde oluşturun. Hikayeniz evrensel bir hikaye gibi yankılanmalı, empati ve ilgi uyandırmalıdır.


4. Doruk: Maddenin Kalbi


Her harika hikaye, maksimum gerilim ve heyecanın doruğa ulaştığı bir doruk noktasına ulaşır. Aynı prensibi IELTS konuşma sınavlarınızda da uygulayın. Argümanınızı veya anlatımınızı ustaca geliştirerek, sınav görevlilerini etkilemiş ve memnun bırakan güçlü bir sonuca götürün.


5. Şarkı Söyleyen Diyaloglar


Diyaloglar hikayeleri canlandırır, değil mi? Aynı şeyi IELTS denemeniz için de yapıyorlar. Anlatınıza derinlik ve özgünlük eklemek için alıntılar, gerçek hayattan konuşmalar veya varsayımsal diyaloglar ekleyin. Diyaloglar, İngilizce dil becerilerinizi sergiler ve sınav görevlilerini hikaye anlatma yolculuğunuza dahil eder.


6. Sahneyi Ayarlamak: Canlı Açıklamalar


Hiç bir kitap okuyup kendinizi farklı bir dünyadaymış gibi hissettiniz mi? IELTS yazma veya konuşma sınavlarında bu hissi yaratın. Yerlerin, insanların ve durumların canlı tasvirlerini çizin. Sınav görevlilerini, anlatı dünyanıza taşıyın ve hikayenizi gözlerinde canlandırmayı sağlayın.


7. Hikayeden Alınacak Ders: Sınav Uzmanları İçin Bir Çıkarım


Her hikayenin arkasında bir ders veya içgörü vardır. IELTS kompozisyonunuzda vey konuşma sınavlarınızda, temayla uyumlu ince bir mesaj veya çıkarım yapın. Bu, sınav görevlilerinin makalenizi okuduktan sonra düşünmelerini sağlar - bu, öne çıkmanın kesin bir yoludur. Aynısını konuşma sınavlarında da yapabilirsiniz.


IELTS Sınavlarında Gerginliğin Üstesinden Gelmek: Topluluk Önünde Konuşmak İçin Özgüven Artırıcı İpuçlar


Şunu hayal edin: IELTS Sınavları ile karşı karşıyasınız ve aniden dizleriniz kendi başlarına salsa yapmaya başlıyor. Üzülmeyin - sinirler sadece içinizdeki amigoların hızlanıyor! Gerginliğinizi topluluk önünde konuşma becerisine dönüştürecek bazı ilginç ama etkili ipuçlarına göz atalım.


1. Güçlü Duruşun Büyüsü


IELTS sınavlarında, konuşma esnasında kendine güvenen bir pozisyonda durmanızın size olan katkısına inanamayacaksınız.

Kendinizi IELTS sınavlarının zorluklarını aşmaya hazır bir süper kahraman olarak düşünün. Dik durun, çenenizi yukarı kaldırın ve klasik 'Süpermen' pozunu verin. Bu sadece bir ego artışı değil; Araştırmalar, aslında özgüveni artırdığını gösteriyor!


2. Kelebekleri Kucaklayın


İster inanın ister inanmayın, midenizdeki o kelebekler sizin gizliden gizliye en büyük hayranlarınızdır. Onları kucaklayın, onlarla konuşun ve kendinize biraz gergin enerjinin IELTS sınavlarınızda başarılı olmayı önemsediğinizin bir işareti olduğunu hatırlatın.


3. Uzman Sizsiniz


En sevdiğiniz konuda bir TED Konuşması yaptığınızı hayal edin. O iç uzmanı kanalize edin ve unutmayın, siz işinizi biliyorsunuz. Sadece konuşmuyor aynı zamanda değerli içgörülerinizi dünyayla paylaşıyorsunuz! Kendinize güvenin!


4. Bir Tutam Kahkaha


Kahkaha, sinirlere karşı savaşta güvenilir yardımcınızdır. Ufak da olsa bir şaka yapın. Mizah hem sizi hem de sınav görevlilerini rahatlatır, IELTS konuşma sınavında arkadaşça bir sohbet gibi hissettirir.


5. Ayna, Duvardaki Ayna


Ne oldu? Aynanız prova sahnenizdir. IELTS konuşmanızı ayna önünde pratik yapın. Yalnızca sunumunuza ince ayar yapmakla kalmayacak, aynı zamanda 'kendi yansımanızla' kısa sürede bağ kuracaksınız. Bunu cep telefonunuzun kamerasıyla da yapabilirsiniz. Kendinizi videoya kaydedin. Daha sonra izleyerek güçlü ve gelişmesi gereken yönlerinizi keşfedebilirsiniz. Bunu dışarıya çıkmadan önce aynada kıyafetlerinize bakmak gibi düşünün.


6. Moral Verme Ritüeli


Filmlerde karakterlerin önemli bir sunum, buluşma veya söyleşi öncesinde aynada kendileriyle konuştuklarını görmüşsünüzdür. Kendinize bir sınav öncesi moral konuşması yapın. Sadece konuşmuyorsun; içgörülerinizi paylaşıyor, bir fark yaratıyorsunuz. Bunun aslında ne kadar önemli bir teknik olduğunu asla küçümsemeyin. Bunu anladın, IELTS süperstarı!


7. Görselleştirme Voodoo'su


Gözlerinizi kapatın ve IELTS konuşma sınavında başarılı olduğunuzu hayal edin. Alkışları hissedin, gururu hissedin. Ailenizin tebriklerini duymaya çalışın. Görselleştirme beyninizi başarıya hazırlar, gerginliği heyecana dönüştürür.


8. Dost mu Düşman mı? Düşman!


Sinirlerinize düşman gibi davranmayın. Onları can sıkıcı ama zararsız parti bozucular olarak hayal edin. Onları kabul edin ve sonra onları postalayın. Gerginliği heyecana dönüştürün ve sınavlarınızda pozitif etkiler bırakın.


9. Kaydet ve Tekrar Oynat


Çalışmalarınızı kaydedin. Onları izlemek, geliştirmeniz gereken alanları görmenize yardımcı olur, artı ekranda kişisel bir IELTS koçu varmış gibi olur. Birinin sizi eleştirmesine izin vermeden önce öz eleştirinizi yapın, güçlü ve zayıf yönlerinizi önce kendinizin keşfetmesi gerekiyor.


10. Alkışlayın ve Kutlayın


IELTS konuşma zaferinizden sonra kendinize küçük bir alkış verin. Kendinizi bir ödülle ödüllendirin - bir zafer dansı, favori bir atıştırmalık ve hatta doğaçlama bir karaoke seansı.


Özetle: Sizin Sinirleriniz, Sizin Süper Gücünüz


IELTS Sınavlarından önceki heyecan ve gerginlik, tırtılların kelebeğe dönüşmesi gibidir. Adrenalini kucaklayın, yukarıda saydığım bu ilginç numaraları kullanın ve gerginliğinizin gizli silahınız olmasına izin verin. Güçlü bir duruştan zafer dansınızı kutlamaya kadar, artık IELTS konuşma sınavında özgüvenle başarılı olmak için donanımlısınız. Öyleyse derin bir nefes alın, dik durun ve dil becerilerinizin parlamasına izin verin - çevreniz IELTS sınavında nasıl başarılı olduğunuzu duymayı bekliyor!


Kelime Gücü: Deyimsel İfadelerle Konuşmanızı Yükseltin


Pekala, dil ustaları, hadi deyimsel ifadelerin dünyasına dalalım - IELTS Sınavlarınıza sihir serpen o dilsel cevherlere! Sade konuşmayı ve cümlelerini unutun; İngilizce konuşma sınavınızda aralara serpiştirilmiş deyimlerle, daha havalı konuşacaksınız. Bir havalar bir havalar, sanırsın ejderhası var! (Burada ne yaptığımı gördün mü?).


1. Deyimler: Dilinizde Baharatlık


Deyimleri IELTS konuşmanız için baharat olarak düşünün. Sözlerinizi patlatan ekstra lezzet katıyorlar! Temel bir yemeği gurme lokum haline getirmek gibi bir şey. Tatsız tuzsuz yemeği kimse yemez ama güzel bir baharat eklediğiniz insanlar hemen içine ne kattığınızı sormaya başlar. İşte İngilizce deyimleri böyle kullanmalısınız.


2. Tuhaflıkta Ustalaşın


Biri hakkında konuşurken "çok becerikli" de diyebilirsiniz "on parmağında on marife" de. aynı Türkçe'de olduğu gibi İngilizce'de de doğru zamanda ve doğru yerde kullanılmış bir deyimin tadına doyum olmaz! Deyimler, gerçek sözcüklerinden farklı bir şey ifade eden ilginç ifadelerdir.


3. Bağlam Kraldır


Deyimler kullanmak şık bir şapka takmak gibidir - kıyafetle eşleşmelidir. Bağlam çok önemlidir; duruma uyan bir deyim kullanmak IELTS sınavından alacağınız notları mükemmelleştirir.


4. Benzet Sanatında Uzmanlaşın


Hiç "Arı kadar çalışkan" sözünü duydun mu? Bu bir benzetme, deyimlerin kuzeni. İfade edici dilin BFF'leri gibidirler. Türkçe'de olduğu gibi İngilizce konuşurken de benzetmeleri sıklıkla kullanabilirsiniz. Mesela; I know İzmir like the back of my hand dersem yanlış olmaz!


5. Deyimler: Gizli İş Birliği


Deyimleri 'Akıcı Konuşanlar' kulübüne giriş biletiniz olarak düşünün. IELTS konuşmanıza bu cümleleri serpiştirdiğinizde, sınav görevlileri takdirle başlarını sallayacaklardır.


6. Aşırıya kaçmayın


Deyimler harika bir sos olsa da, tamamen deyim delisi olmayın. İngilizce konuşmanız sırasında deyimleri aralara serpiştirmek yeterli olacaktır. Unutmayın, fazla tuzlu bir yemeği kimse yemez!


7. Yaygın Deyimleri Öğrenin


a piece of cake tabiri İngilizcede kolay anlamında yaygın olarak kullanılan bir deyimdir.

"A piece of cake" veya "hit the nail on the head" gibi İngilizcede yaygın olan deyimlerle başlayın. Yavaş yavaş, deyim ormanına girin! Google ve Pinterest üzerinden daha fazla deyime ulaşabilirsiniz. Bu sizi kesmezse İngilizce deyimler sözcüğü denen bir şey var! Hemen bir tane alıp kütüphanenize ekleyin!


8. Alıştırma Yapmak Mükemmelleştirir


Deyimleri dil egzersiziniz olarak düşünün. Dilinizden zahmetsizce yuvarlanana kadar bunları cümlelerde kullanma alıştırması yapın. Öğrendiğiniz deyimi kullanacak fırsatlar kollayın!


9. Popüler Kültürün Avantajları


Filmler, müzik ve kitaplar deyimsel altın madenleridir. En sevdiğiniz film, IELTS sınavı kelime hazineniz olabilir! Kulaklarınızı ve gözlerinizi dört açın! Ne zaman karşınıza deyim çıkacağı belli olmaz!


10. IELTS Deyim Yarışması


Her gün yeni bir deyim kullanmak için kendinize meydan okuyun. IELTS kelime dağarcığınızı zenginleştiren dilbilimsel bir hazine avı gibi. Ayrıca Udemy üzerinden IELTS sınavı için gerekli olan kelime setlerime göz atın!


Özetle: Deyimler – Dil Bling'iniz


Deyimler sadece dil pastasının üzerindeki krema değildir; onlar senin dil bilgin. IELTS sınavlarında konuşma becerinizi bu ilginç ifadelerle yükseltin, ancak unutmayın, az çoktur. Sohbetinizi deyimlerle renklendirin, yakın zamanda tecrübeli bir İngilizce dil uzmanı gibi konuşacaksınız. O halde devam edin, deyim büyüsünü kucaklayın ve IELTS sınavlarınızın kelime parlaklığıyla ışıldamasına izin verin!

54 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page