top of page

Bu Yıl İngilizce Derslerinde Kullanabileceğiniz 6 Eğlenceli Kelime Oyunu



Elbette her dersin kendine has bir doğası var ve biz öğretmenler derslerimize bir tutam eğlence eklemeyi eksik etmiyoruz. Ancak dil sınıfları yapısı gereği daha fazla eğlenceye elverişli gibi duruyor. İşte bu yıl derslerinizde rahatça kullanabileceğiniz 6 eğlenceli kelime oyunu.


1. Balderdash


Diğer bir adı "Dictionary" de olan bu oyun, biraz daha ileri seviye sınıflarda kullanılabilecek bir türden. Bu oyunu oynamak için öce öğrencilerimizi çiftlere ayırıyoruz. Çiftler az bilinen veya sıradışı bir kelimeye açıklama yazmaya çalışıyor. Daha sonra yazdıklarını öğretmenlerine teslim ediyorlar. Öğretmen tüm yanıtları topladıktan sonra bunları sınıfta sesli olarak okuyor ve sonunda o kelimenin doğru açıklamasını öğrencilere gösteriyor (Burada benim tercihim doğru açıklamları öğrencilere yazılı olarak vermek.) Devamında öğrenciler sınıfta yazılan en doğru açıklamaya oy veriyor. En çok puanı alan da ödüllendirilebilir.


İşin sırrı: Bu oyunda özellikle öğrenciler açıklama yazarken onları izlemek (monitoring is important, right?) ve açıklamaları en doğru haliyle sesli okumak önemli.


2. Shopping Trip


İlköğretimde daha da eğlenceli bir hal alabilecek güzel bir oyun. Öğrencilerinize dün alışverişe gittiğinizi söyleyin ve ufak bilgilerle ne aldığınızı tahmin etmelerini isteyin. Aldığınız ürünün özellikleri hakkında konuşabilecekleri ipuçları vermeye gayret edin. Mesela:


“There are twelve of them in the box."

"They’re small, white and they can break easily."

"I eat them for breakfast every morning.”

The answer: "They’re eggs."


İşin sırrı: Bu oyunu oynarken farklı yerlerden satın alınmış farklı ürünleri öğretmeninz mümkün. O yüzden bir yıl boyunca her hafta bu oyunu oynayabilir ve öğrettiğiniz kelimeleri sınıfın bir köşesine yazıp biriktirebilirsiniz.


3. Hangman


Bu artık dil sınıflarının bir klasiği haline gelmiş "adam asmaca" oyunu. Biliyorum "adam asmak ne kadar sınıfta kullanılmalı tartışılır. O yüzden bu oyunu biraz daha değiştirerek sınıflarımda kullanıyorum. Gelin adım adım anlatayım.


  1. Bir çubuk adam çizip onun altına dilediğiniz sayıda alt çizgi çiziniz, mesela 10 adet. Alt çizgilerin altına da suya benzememesi için dalgalar çizin.

  2. Öğrencilerinizin tahmin etmesini istediğiniz kelime sayısında kare kutucuklar çiziniz.

  3. Sınıfınızı takımlara ayırıp her takıma bir tahmin hakkı verebilirsiniz.Takımlar sıra onlara geldiğinde bir harf söyleyip kelimeyi bulmaya çalışacaklar.

  4. Her yanlışta çubuk adamın altındaki bir çizgiyi siliniz. 10 yanlışta adamın altında çizgi kalmayacağı için adam suya düşecektir (Asılıp ölmesinden daha iyi değil mi?).

  5. Öğrencileriniz doğru harf tahmininde bulunduğunda onu kelime için çizmiş olduğunuz kutunun içine yazınız.

İşin sırrı: Kelimenin zorluğuna göre çubuk adamın altına çizdiğiniz çizgi sayısını arttırabilir ve azaltabilirsiniz. Sınıfta yaratacağınız heyecan öğrenmeyi tetikleyecektir.


4. Catch a phrase


Bu oyunun amacı, bir takım arkadaşının, kelimenin kendisini kullanmadan, kelimenin herhangi bir bölümünü veya bu kelimeyle kafiyeli olan kelimeleri kullanarak bir kelime söylemesini sağlamaktır. Öğrencilerin yaratıcı olmaları, sözlü ipuçlarını veya kelime ilişkilerini kullanmaları teşvik edilir.


İşin sırrı: Heyecanı yükseltmek ve oyunu daha canlı hale getirmek için bir zamanlayıcı kullanın!


5. Guess who?


Kişiselleştirilmiş bir “Tahmin et, kim?” oyunu yapmak için ünlülerin fotoğraflarını veya netten bulduğunuz herhangi stok görüntülerini kullanabilirsiniz. Bu aktivitede, her bir çift aynı görüntü kartlarını alır ve odaklanmak için bir karakter seçer. Ortağı, kimi düşündüklerini keşfetmek için onlara bu kişi hakkında sorular sorar. Örneğin:


“Are they blonde?” “Is your character a man?” “Is he tall or short?”


6. Bananas


Bu eğlenceli oynamak için sınıftaki bir öğrenciyi dışarı çıkarın. Onun yokluğunda, sınıfta odaklanılacak bir kelimeye öğrencilerinizle birlikte karar verir. Öğrenci geri döndüğünde, sınıf arkadaşlarından kelimeyi tahmin edebilmek için bilgi ister, bilinmeyen kelimenin yerine bir kod kelimesini (Banana gibi) değiştirin. Sorular şöyle olabilir:


"Is banana tall?"

"Does banana have any legs?"

“Is there a banana in this room?” “Can I draw with a banana?” “Can I banana alone?” (a verb) “Is banana-ing dangerous?” (a verb again)


Bu ve buna benzer konuları ele aldığım YouTube kanalıma abone olabilir ve yorum bölümüne düşünceleri ekleyebilirsin.



5.833 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page