top of page

2023'te Hangi Dil Öğrenme Uygulamasını Kullanmalıyım?

Güncelleme tarihi: 31 Tem 2023

Günümüzde dil eğitimi için bir uygulama kullanmak oldukça yaygın bir hale geldi. Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazların kullanımının artmasıyla ve 2020'yle COVID-19'un hayatlarımıza getirdiği büyük değişimle beraber dil öğrenme uygulamaları kadar online eğitimler de öğrencilerin aklına gelen ilk çözümler arasına girdi.


Bense 17 Kasım 2018 tarihinde ilk dil öğrenme uygulaması inceleme videomu yayınladım: Duolingo Dil Öğrenmeye Yarar Mı?



O tarihten bu yana, Cambly, Open English, Rosetta Stone, Busuu, Memrise, Voscreen, Quick Draw With Google, Spotify, iTalki, Preply, English Central, Quizlet ve LingoDeer gibi bir çok uygulamayı adeta "kutu açılış videosu" tadında ilk kez sizlerle birlikte deneyerek inceleme videoları çektim ve YouTube kanalımda yayınladım.


Yaptığım incelemelerde, eğitimin ve dil eğitiminin belli temel taşlarını taşıyıp taşımadıklarına dikkat etmeye özen gösterdim. Misal, dil eğitiminde önemli noktalardan bir tanesi "Error Correction" dediğimiz hatayı nasıl düzelteceğimizdir. Bir yabancı dil eğitmeni, gerçek bir sınıf ortamında buna dikkat etmek zorundadır. Eğitmen, hata yapan öğrencinin yanlışına hem yapıcı bir üslupla hem de bu hatadan güzel bir ders çıkaracağı ve öğrenmenin kalıcı bir hale geleceği bir şekilde yaklaşmalıdır.


Ve sizlere şunu söyleyebilirim, eğer yabancı bir dil öğrenmek için sadece birkaç uygulamaya bel bağlayarak bu işi çözebileceğinizi düşünüyorsanız, dil öğrenmeye şöyle güzel bir "good bye" diyebilirsiniz.


Bu işi çözmek için yapacağınız bir çok şey var ve uygulama kullanmak bunlardan sadece bir tanesi. O yüzden herhangi bir uygulama kullanmaya başlamadan evvel hangi uygulamayı hangi becerimi kullanabilirim diye düşünmenizde fayda var.


Şu ana kadar incelediğim uygulamaları özellikleri bakımından 3'e ayıracağım.

Öğretmen-Öğrenci Arasında Pazar Yeri Olan Uygulamalar


Bu başlık altına koyduğum uygulamaların genel işlevi siz öğrenciler ile eğitmenleri bir araya getirmek. Yani çevrimiçi canlı ders tadında eğitimlere arayüz olan uygulamalar. Bu uygulamalar arayıcılığıyla yabancı eğitmenler ile ders yapacağınız günü saati kendiniz seçiyorsunuz. Sizler için inceleme videolarını aşağıya bırakıyorum.


English Central

Preply

iTalki


Cambly



Open English


Müfredat Takip Ettiğiniz Uygulamalar


Bu tarz uygulamalar içerisinde tüm müfredat sizin için bir yol haritası gibi hazırlanmış oluyor. Mobil oyunlara benzer bir yaklaşımla ilerleyebiliyorsunuz, yani belli alıştırmaları uygulama üzerinde gerçekleştirerek ilerliyorsunuz.


Duolingo

Busuu

Memrise

Rosetta Stone

LingoDeer


Belli Bir Beceriye Odaklananlar


Bu üçüncü başlığın amacı, ortak özellikleri olmasa dahi dil eğitimine katkı sağlayan, genellikle belirli bir beceriye odaklanan uygulamalar.


English Central

Englsih Central uygulamasını buraya alma sebebim, diğer güzel bir özelliğinin de telaffuz ve dinleme çalışmaları üzerine hazırlanmış video ve alıştırmaları.


Quizlet

Call Annie App


Voscreen

Quick Draw With Google


ChatGPT


Google Translate

Spotify

Kanalımda incelediğim uygulamaların çoğuna üniversitedeki öğrencilerimden ve yakın arkadaşlarımın bahsetmesinden dolayı haberim oldu. Bu sebeple, incelememi istediğim herhangi bir uygulama varsa, kanalımdaki videolarımın altına veya bu yazımın altına yorum olarak yazabilir. Böylece benim radarıma düşen o uygulama hakkında bir içerik oluşturup sizlerle paylaşabilirim.


Sağlıcakla...

Sefa

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page