top of page

En İyi 3 Online Eğitim Platformu




Merhaba, “The Prep Class Show”a hoş geldiniz. Ben, Sefa Kırlı. Ben bir öğretim görevlisiyim ve şu anda sizlere güzeller güzeli İzmir’den sesleniyorum. Bir podcast serisi başlattım ve bu seride çokça yabancı dil üzerine konuşacağız ve dil edinmek hakkında bolca kafa patlatacağız.


The Prep Class Show ilk bölümü İngilizceyi nasıl öğrenebileceğimiz üzerineydi. Daha sonra ikinci bölümde yakın arkadaşım Öğr. Gör. Tuğba Polatcan’ın Fulbright ile Amerikan’da bir sene boyunca Türkçe öğretme macerasını dinledik. 3. Bölümde ise benim 1 yıl boyunca Finlandiya’daki gözlemlerim ve Fin Eğitim sisteminin neden bir numara olduğu hakkında bolca beni dinlediniz.


Bu bölümde ise sizlere bir çok konuda eğitim alabileceğiniz dünyanın en büyük 3 web sayfasını tanıtacağım. Bu 3 online eğitim sayfası da birbirlerinden farklı ve bu farklar onları eşsiz kılıyor zaten. Öyleyse fazla zaman kaybetmeden konuya girelim.


Bugün sizlere anlatacağım 3 web sayfasını da öğrencisi olarak denedim ve kendi deneyimlerimden de yola çıkarak sizlere neden dünyanın en büyük 3 online eğitim sayfası olduklarını anlatayım.


Udemy.com



Udemy.com 2010 yılında hayata geçirilen ancak ardında da uzun bir hikayesi olan bir eğitim platformu. Ocak 2020 itibariyle 50 milyonun üzerinde öğrencisi, 57.000 eğitmeni ve de 65 farklı dilde eğitimleri olduğunu belirteyim. Açıldığı günden bu yana da 295 milyon ders kaydı olmuş buraya. San Fransico’da merkezi bulunan Udemy.com Eren Bali ve Oktay Çağlar adında iki Türk gencinin girişimleriyle kuruluyor ve şu anda daha önce de belirttiğim gibi en büyük 3 online eğitim sayfasında bir tanesi. Wikipedia istatistiklerini geçersek hemen bu sayfanın nasıl işlediğini anlatayım sizlere. Udemy’ye hem öğrenci hem de eğitmen olarak katılabiliyorsunuz. Önce öğrenci olarak ele alalım. Udemy üzerinde yüzlerce farklı konu başlığı mevcut ancak en öne çıkan konular genellikle kodlama üzerine. Konu başlıklarına değinecek olursam Bİlgi İşlem ve Yazılımdan İşletmeye, Kişisel gelişimden Sağlığa kadar bir çok ana başlık var. Ben de bu siteyle 2014 yılında eski Wall Street Journal Editörü Shani Raja’dan yazma üzerine bir eğitim alınca tanıştım. Daha sonra derslerden birinde “Udemy’de Eğitmen Olun” butonunu görünce ben de burada eğitimler yayınlamaya başladım. Yani hem eğitmen hem de öğrenci olarak Udemy’de deneyimim oldu. Herkes Udemy’de eğitmen olabiliyor aslında, tabi bu da eğitmeniniz hakkında sizlerde soru işareti bırakabilir, adamlar 30 gün içerisinde iade garantisi verdikleri için beğenmediğiniz kurslardan kolayca ayrılabiliyorsunuz. Udemy’den en sevdiğim özellik ise eğitmen ve öğrenci arasındaki iletişime oldukça önem veriyor olması. Yani kolayca eğitmenlerinize soru sorabiliyorsunuz. Ayrıca tonlarca ücretsiz eğitim setleri de mevcut, ancak genellikle 25 Türk Lirasına bir çok eğitime de kaydolabilirsiniz. Udemy kütüphanesine girip bakmanızda fayda var. Unutmadan da hatırlatayım eğitimlerin sonunda Udemy ve Eğitmeniniz imzalı birere sertifika alabiliyorsunuz. Udemy’de aldığınız bir eğitim seti ömür boyu sizin oluyor, yani indirimde denk getirdiğiniz bir eğitimi daha sonra başlamak üzere alabilir ve daha sonra kendi zamanınızda istediğiniz yerden izleyebilirsiniz. Gelin listemdeki ikinci sayfaya geçelim.


Coursera.org



Bugün sizlere anlatacağım 2. Sayfa ise Coursera.org. Burası ile tanışıklığım Udemy’den de öncesine gidiyor, 2013 yılında buradan ilk eğitimimi aldım. Daha sonra birkaç eğitime daha katıldım. 2012 yılında Standford Üniversitesi profesörü olan "Andrew Yan-Tak Ng" and "Daphne Koller" tarafından kurulan Coursera.org eğitimleri Udemy’den biraz farklı. Burada aldığınız eğitimler sadece Üniversiteler ve yetkin kurumlar tarafında veriliyor ancak bu üniversitelerinde dünyadaki ilk 1000 enstitüye girmiş olması gerekiyor. Coursera bu konuda çok titiz davranıyor yani her okul burada bir eğitim oluşturamıyor. Türkiye’den de sadece Koç Üniversitesi'nin dersleri burada mevcut.


Şu anda dersler aylık 39 dolar. Eskiden ücretsizdi, tabi ki pazar yeri edinmek istiyorlardı ben de bu talihli dönemde hem Berkelee’den “Şarkı Sözü Yazarlığı” hem de The University of New South Wales’den “Online Eğitim Nasıl Verilir?” adlı iki eğitimi tamamlamıştım. Her bir eğitim için haftalık 10 saat ayırmam gerekiyordu çünkü sertifika alabilmeniz için verilen okumaları, ödevleri ve çalışmaları haftalık olarak yerine getirmeniz gerekiyor ve teslim tarihinden önce sisteme yüklemek zorundasınız. Yani Udemy ile kıyasladığınızda burada bulacağınız eğitimler daha da üniversite tadında. Bir eğitime başladıysanız onu biran önce bitirmeniz gerekiyor. O yüzden Coursera’da şunu görebilirsiniz bir eğitimin sizden haftalık olarak ne kadar bir çalışma beklediğini eğitimlerin bilgi kısmında bulabiliyorsunuz.


Coursera’nın en sevdiğim yanı tabiki de bu dünyadaki ilk 1000 üniversitenin derslerine ulaşabilmeniz ancak sevdiğim başka özellikleri de var, mesela 3 farklı üniversitenin derslerini bir araya getirerek “Uzmanlık Programları” oluşturmuşlar ve Courera’dan alabileceğiniz sertifikaları Linkedin’de hemen paylaşabiliyorsunuz.


Kendi hikayem üzerine şöyle bir yorumda bulunayım, Berkelee’de müzik eğitimi almayı çok isterdim ama böyle bir imkanım yoktu. Şimdiyse uzaktan da olsa oradaki kaliteli eğitime, deneyimli eğitmenlere ve profesörlere kolayca ulaşabiliyorum. Ayrıca bir beceri edinmek kadar o beceriye dair elinizde bir sertifika olması da önemli. Dünyada ilk 1000deki üniversiteleri CV’nize eklemek gerçekten güzel olabilir. Tabi ki Üniversitede olduğu gibi bu dersleri “başarılı” olarak tamamlamanız gerekiyor. Gelin isterseniz listemdeki son sayfaya geçelim.




Bugün sizlere anlatacağım son online eğitim sayfası ise Masterclass.com, 2014 yılında kurulan platform ilk iki maddemden çok daha farklı yaklaşıyor online eğitime, sizlere eğitmen olarak o alandaki en ünlü isimleri sunuyor. Mesela, gitar ve müzik üzerine üzerine bir eğitim almak istiyorsunuz, Carlos Santana’dan bu eğitimi alabilirsiniz veya Natalie Portman’dan oyunculuk, Chris Hadfield’tan Uzay keşfi, Serena Williams’dan Tenis dersleri alabilirsiniz. Tabi ki eğitimler interaktif değil ancak bu isimlere ulaşıp onların alanlarındaki tecrübelerinden faydalanmak bambaşka bir deneyim.


Udemy veya Coursera kadar geniş bir kütüphanesi olmasa da güzel eğitim setleri bulunan MasterClass eğitimleri 90 dolar civarında tüm eğitimlere ulaşmak içinse senelik 180 dolar veriyorsunuz. Diğer iki sayfada olduğu gibi ücretsiz materyaller de bulmanız imkansız ancak öne çıkan uzmanları bizlerle buluşturduğu için aşırı derecede dikkat çeken bir platform.


Bu üç platform da farklı açılardan online eğitime katkı sağlıyor ve her öğrencinin farklı öğrenme tarzlarına ve yaklaşımlarına ihtiyaç duyduğunu düşünürsek, kendiniz veya sevdikleriniz için bu platformlardan yararlanabilirsiniz. Online eğitimin hayatımıza getirdiği güzelliklerden bir tanesi, mekansal sınırları aşmak oluyor, daha öncelerde yekpare bir eğitim için İstanbula gitmeniz gerekirken şimdi oturma odanızda kucağınızda dizüstü bir bilgisayar ile sınırsız olanaklara ulaşabiliyorsunuz. Eğer sizin de bu konuda tavsiyeleriniz varsa podcast’lerime yrum olarak bırakabilirsiniz

BİR SONRAKİ BÖLÜMDE NELER KONUŞACAĞIZ?


The Prep Class Show’un bir sonraki bölümünde dil eğitimi konusunda üfürükçü hocalardan ve Dil kursu seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedeceğiz.


Bu arada YouTube üzerden dil eğitimi üzerine çektiğimin videolarıma, HazirlikSinifi.com adresimden de online eğitimlerime ulaşabiliyorsunuz, göz gezdirmenizi tavsiye ediyorum. İleriki bölümler için dil eğitimi üzerine aklınıza takılan konular varsa, bana instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. The Prep Class Show 4. Bölüm bitmiştir. Bir sonraki bölümde görüşmek üzere.


Podcast yayınlarımı Spotify, iTunes veya SoundCloud üzerinden dinleyebilir, bu bölümü de aşağıdaki YouTube videomdan takip edebilirsiniz.



留言


bottom of page