top of page

TOEFL Hazırlık için Önemli 5 Strateji

Bir sınava hazırlanmak her daim zordur ancak dil becerilerinin ölçüldüğü bir sınav çok daha zorlayıcı olabiliyor. Bu nedenle de hangi adımları atacağını bimek, strateji geliştirmek önemlidir. Bu yazımda TOEFL için gerekli 5 önemli stratejiden bahsedeceğim.



1. Not Alma Becerilerinizi Geliştirin


TOEFL esnasında özellikle receptive skills dediğimiz anlamaya dayalı becerilerde not almanız gerekiyor, bu beceriler dinleme (listening) ve okuma (reading) becerileri. Özellikle de dinleme kayıtları esnasında not almak bu sınavda hayat kurtaran noktalardan bir tanesi ve bence en önemlisi. Bu becerinizi geliştirmekse çok kolay, şu anda televizyonu açıp anlatılanları kendi dilinizde not alabilirsiniz veya daha iyisi YouTube sayesinde İngilizce kanalları dolaşıp farklı konularda not çıkartmaya çalışabilirsiniz. Aldığınız notların daha sonra işinize yarayacak nitelikte olması yeterli olacaktır. İşte TOEFL için hazırlık yaparken bu becerinizi de geliştirmenizde fayda var.


2. Deneme Sınavları


Ülkemizde sınav denince akla ilk gelen şeylerden bir tanesidir deneme sınavı ancak TOEFL için bunun yeri ayrı çünkü çoktan seçmeli, kağıt üzerinde bir sınavdan çok daha fazlası bu sınav. O yüzden daha önce deneme sınavına girmeden TOEFL'a girmek riskli olacaktır, sizi şaşırtabilir. Bunun önüne geçme de çok kolay. TOELF sınavını gerçekleştiren ETS'nin websayfasına girdiğinizde deneme sınavlarına ulaşabiliyorsunuz. Buradan çalışmalara başlayabilirsiniz.


3. Her Gün Okumalısınız


Bu sınav için olmazsa olmazlardan bir tanesi her gün okumaktır. Bu sınava giren, anadili İngilizce olan bireyler bile kelime haznelerini geliştirmek için her gün okuma yaparlar. Sizin de yapabileceğiniz en önemli şey bu harika alışkanlığı hayatınıza katmaktır. Bu okumaları yaparken de yelpazeyi geniş tutmakta çok fayda var. Kimi zaman çevre üzerine yoğunlaşan makaleler, köşe yazıalrı veya blog yazıalrı okurken, diğer bir gün politika veya eğitim üzerine odaklanan yazıları okuyabilirsiniz. Böylece farklı kelimeleri öğrenebilirsiniz.


4. Dinlemenin Yollarını Bulun


TOEFL'da her bir becerinin ayrı yeri vardır, o yüzden de dinleme bölümü için elinizden geldiğince İngilizce içerik dinlemenizde fayda var. Bunun içinse daha iyi bir dönemde yaşayamazdınız. Günümüzde Spotify veya iTunes üzerinden ücretsiz içeriklere ulaşabilirsiniz ve böylece dibleme becerinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca YouTube bu konuda sonsuz bir kaynak. Farklı konularda okuma yaptığınızda aynı konu üzerine de dinleme yapmayı eksik etmeyin. Zaten sınavın yazma bölümü de bu şekilde karşınıza gelecek. Okuyacak, dinleyecek ve üzerine bu konularda bir "essay" yazmanız istenecek sizlerden.


5. Parmakları Hızlı Kullanmak Gerek


TOEFL sınavını bilgisayar üzerinden kullanacağınız için hem klavyeyi hem de fareyi hızlı ve etkili kullanmanız sınavda size zaman kazandıracaktır. Sınav esnasında yazma bölümünde 1-2 tane "essay" yazmanız istenecektir. Bunun için de sizlerin klavyede hızlı olmanızda fayda var. Bir diğer konu da klavye türü, normalde hemen herkes QWERTY klavye kullanıyor ancak bazılarımız F klavye dediğimiz dizime hakim. Sınava girmeden önce karşınıza QWERTY dizilimli bir klavye çıkacağını bilmenizde fayda var.



40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page