top of page

Çocuğunuzun dil öğrenmesini hızlandıracak 4 ufak ipucu


Artık herkes şunun farkında; Bir dili öğrenmek, çocuğunuzun yaşamında ilerlemesine gerçekten yardımcı olabilir. Dil öğrenmek okuldaki başarılarını arttırır, yurt dışında eğitim ve kariyer için onları hazırlar ve kültürel olarak dünya insanı olmasına yardımcı olur. Hatta beyin güçlerini arttırabilir ve daha sonraları bunamayı koruyabilir. Bir aktar gibi konuştum farkındayım ancak benim derdim damaktan ziyade dil üzerine.


Hangi dile ilgi göstereceklerine karar vermelerine yardımcı olduktan sonra, çocuğunuzun yeni bir dili daha hızlı öğrenmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Gelin tek tek bakalım.



1- Onunla konuşun


Zaten bir veya birden fazla dilde konuşuyorsanız, çocuğunuzla en kısa sürede bu dilleri konuşmaya başlayın. Ne kadar erken o kadar iyi. Sürekli olarak dile maruz kalma, çocuklara yaşamın başlarında ve çok doğal bir şekilde çok dillilik kavramını tanıtır.


Dil öğrenmeye erken bir başlangıç ​​yapmak da yararlıdır çünkü çocuklar için yaşamın ilerleyen dönemlerinde yeni dil becerilerini kazanmalarını kolaylaştırır. Çocuğunuz çok dilliliğin doğal olduğunu düşünecek, yeni dilin seslerinde ve akışında bir temele sahip olacaktır.


Eğer evde dili konuşursanız, pasif öğrenmeye ek olarak, biraz aktif öğrenme de tetiklenecektir. Çocuğunuz için dilin aktif olduğu bir yaşam için dil öğrenimi ile pozitif bir ilişki kurmaya zemin hazırlamış olursunuz.


Çocukları çok sevdiği Flashcard'lar veya dil öğrenme uygulamaları ile akşamları onlarla eğlenceli kelime alıştırmaları yaparak çocuğunuzla günlük hayatınıza yeni diller eklemeye çalışmalısınız.


2- Zaman çizelgesi oluşturmalarına yardımcı olun


Daha büyük çocuklarda daha bilinçli bir yaklaşım önemlidir ve ebeveyn olarak sağlıklı öğrenme alışkanlıklarının gelişimini desteklemek için bir çok şey yapabilirsiniz.


Progress, not perfection: Yani ilerleme kaydetmek mükemmeliyetçilikten önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun dil üzerine düzenli olarak alıştırma yapmasını ve sınıf notlarını düzenli olarak gözden geçirmek için oturmasını sağlamak önemlidir. Hafıza, tekrarlama ile desteklenmelidir ve çocukların öğrenme alışkanlıkları edinmesinde düzenli bir etütün önemi araştırmalarla kanıtlanmıştır.


Her güne dil ile uğraşmaya ayrılacak bir saatin, haftada bir veya iki kere gidilen dil kurslarından daha etkili olduğunu göreceksiniz.


3- Kafalarını kitaba gömmelerine yardımcı olun


Çocuk kitapları çeşitli fakat basit kelimelerle ve dil yapısının ve gramerin temelleriyle doludur - başka bir deyişle, yeni bir dil öğrenmek için mükemmel bir temel sunarlar.


Küçük çocuklar doğal bir okuma sevgisine sahip olduklarından ve ebeveynleri kendilerine kitap okumalarını sevdikleri için - öğrendikleri dilde kitap okumak, o dilde her gün ilerleme kaydetmek için inanılmaz güçlü bir yoldur.


Daha büyük çocuklar daha fazla teşvik edilmeye ihtiyaç duyabilir, hedef dilde aktif okuma yapmak öğrendiklerini pekiştirmenin en sağlam yoludur ve öğrenilen kelimelerin veya cümle yapılarının kalıcı olması için çok önemlidir. Yabancı dilde okuma becerileri geliştikçe, Harry Potter gibi sevdikleri kitapların yabancı kopyalarına erişebilmelerini sağlayın.



4- İzleyebilecekleri diziler bulun (Kereviz Metodu)


Ben buna kereviz metodu diyorum çünkü bu metodun annemden öğrendim. Çok çok küçükken yediğim patates yemeklerinin tadı bazı bazı değişirdi ve yemek istemesem de annem patatesi bitirmemi isterdi. Yıllar sonra öğrendim meğer onlar patates değil de kerevizmiş. :(


Siz de annemin patates diye bana yedirdiği kerevizler gibi çocuğunuzun ekran başında geçen saatlerini -daha vitaminli olan- farklı bir kanala çevirmeyi deneyin (çok zor olmayacak, söz veriyorum).


Küçük çocukların ebeveyniyseniz, Netflix’te en sevdikleri programdaki dil ayarlarını değiştirmeyi deneyin. Çoğu şov birden fazla dilde mevcuttur ve zaten o dile maruz kalan çocuklar, en sevdiğiniz şovu yabancı bir dilde takip etmeyi zor bulmazlar - çocuklar yetişkinlerden daha fazla sabırlı ve açıktır.


Gençler için, popüler şovları veya sitcom'ları öğrenmeye çalıştığınız dilde araştırın (örneğin, şu anda Almanca öğreniyrsanız Almanca, Fransızca öğreniyorsanız Fransızca olacak şekilde.). 20 dakikalık bir normal konuşma programını yabancı bir dilde izlemek için düzenli olarak ekran başına oturmak, dilde bir çok beceriyi edinmelerini sağlayacaktır. Örnek vermem gerekirse o dildeki atasözü ve deyimleri, şakaları, aksanları ve sokak ağzını da öğreneceklerdir.



Dil ile olan maceranızda biraz daha ivme kazanmak isterseniz Online Dersler sayfama göz atabilirsiniz. Ayrıca ücretsiz kelime testlerime katılıp yeni kelimeler edinebilir. Bu gibi konularda sürekli olarak bilgi verdiğim YouTube kanalıma abone olabilirsiniz.


Bir de kedilerle ilgili bilmeniz gereken 10 İngilizce deyim videomu izlemeyi unutmayın.



872 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page